Ahány ház, annyi szokás – már ami a Bolognai spagetti recepteket illeti. Az eredeti bolognainak ugyan nem sok köze van a hazánkban általában főzött sertés-/ vagy marhahúsos-paradicsomos raguhoz, ennek ellenére szinte minden háziasszonynak meg van a saját, jól bevált családi receptváltozata ennek az egyszerű, gyors, és széles körben kedvelt ételnek.
Örök vitatéma a bolognaihoz adott paradicsom kérdése is.Vannak, akik kizárólag a frissre esküsznek, mások a paradicsompürét kedvelik, és vannak akik az igazi olasz hámozott paradicsomkonzervet veszik le a kamrapolcról. Mi is így tettünk, és kedvencünket, a kiváló minőségű Olasz Cirio paradicsomkonzervet választottuk.
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g spagetti tészta
- 500 g darált hús (sertés, marha, de akár vegyesen is lehet!)
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz (400g) Cirio aprított paradicsomkonzerv, vagy friss paradicsom
- 100 g parmezán sajt
- 200 g trappista sajt (tálaláshoz)
- 1 evőkanál vaj
- oregánó
- só és bors ízlés szerint
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés
1. Vágjuk fel apróra a hagymát, tegyük egy közepes serpenyőbe, és egy kis olajon pirítsuk üvegesre.
2. Ha a hagyma szépen megpirult, adjuk hozzá a darált húst. Ha szép egységes ragut szeretnénk, fakanállal nyomkodjuk szét “morzsásra”, mivel a hő hatására a húsból kiváló nedvek gombócokká tapasztják össze a darált húsunkat. Mi szeretjük a kissé nagyobb darabokat, szóval kövesd azt az utat, ami számodra a legszimpatikusabb!
3. Folyamatosan kevergetés mellett szépen pirítsuk le a húst. adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és fűszerezzük sóval és borssal.
4. Jöhet az aprított paradicsom! Ha esetleg nem szeretitek a friss/vagy konzerv paradicsomdarabokat a raguban, használhatsz passzírozott paradicsomot is. Már csak némi fűszerezés van hátra, mi most oregánót és egy kis friss bazsalikomot használtunk.
5. Lassan összeáll a ragu. Tegyünk rá egy fedőt – hogy a sűrű szósz ne “pöfögje” tele a konyhát -, és jól forraljuk össze, hogy az ízek összeérjenek. Kb. 3-5 percenként nézzük meg, és alaposan kevergessük át. Eközben elkészül a tésztánk is.
6. A vizet megsózzuk, és forrásig melegítjük. A választott tésztánkat kb 8-10 perc alatt al dentére – azaz még “haraphatóra” főzzük, majd egy kanál olívaolajban átforgatjuk. Tálaláskor bőven megszórjuk parmezánnal, vagy a kedvenc sajtunkkal. Jó étvágyat!
Bolognai – az eredeti
Az eredeti bolognai ragu receptje – talán nem meglepő módon – Bolognából ered, ami az Olasz Emilia-Romagna régió központja, az ország egyik gasztronómiailag leggazdagabb régiója. A receptet 1982-ben tették hivatalossá, mint “Ragú Bolognese”. Az autentikus recept hozzávalói a következők: darált marhahús, szalonna, sárgarépa, szárzeller, hagyma, paradicsomszósz / vagy hámozott paradicsom, némi húsleves, egy pohár bor – és száraztészta használata esetén – egy kis tej, vagy tejszín is dukál.
Ha igazi olasz élményre vágyunk, akkor tagliatelle tésztát készítsünk mellé. Tálaláskor ne feledjük a parmezán sajtot!
Ha még részletesebben olvasnál a témáról, ajánlom Gianni kitűnő cikkét a diningguide.hu-n!
Még egy érdekesség: a bolognai ragut Piedmont régióban polentához, a “szegények ételéhez” is kínálják. Ha kipróbálnád, kattints Polenta receptünkért ide.
Kipróbáltad? Hozzászólnál?
Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!
Instán is megéri követni bennünket, ott extra tartalmakkal várunk! Ne feledd: #sajttalmindenjobb !