Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 35 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 2,5 dkg élesztő
- Pár kanál tej
- magozott meggy – egy gázsütő tepsit beborító mennyiség
- 18 dkg porcukor
Elkészítés
- Az élesztőt a langyos tejbe teszem, és egy pici cukrot teszek mellé. Felfuttatom. Ha a tej felszíne habos, akkor már jó az élesztő.
- A lisztet a kissé felolvasztott vajjal (nem forróra) és a tojások sárgájával összekeverem, majd beleteszem az élesztős tejet.Inkább gyenge tészta legyen, ha túl kemény, akkor pici tejjel lágyíthatjuk, ha túl ragacsos, akkor pedig még picike lisztet tegyünk hozzá. Összegyúrom és pihentetem.
- Amíg a tészta kel, elkészítem a habot – ami igazából egy habcsók bevonat lesz a sütink tetején. A tojások fehérjét kemény habbá verem, és összekeverem a porcukorral.
- A megkelt tésztát kb kisujjnyi vastagságra nyújtom – ez a mennyiség egy nagy gázsütő-tepsi méretű tésztára elég. A tésztát megszórom a magozott meggyel, legjobb ha teljesen befedjük vele. Ezután a habot a meggy tetejére kanalazzuk, és eloszlatjuk a teljes felületén.
- A süteményt lassú tűzön sütjük- inkább szárítjuk. 150 foknál nem szoktam melegebb sütőbe tenni. Így lassabban sül, és a tetején a cukorhab megszárad, feljön, és egy csodás ropogós réteget képez.
Jó étvágyat!
Mihez ettük?
A habos-meggyes lepény kiváló lezárás a vendégváró desszertnek, akár sajttál után is kínálhatod. Ha elkészíted, biztos lehetsz benne, hogy rájár majd a család – amíg el nem fogy az utolsó falatka is. Nézd meg a Sajtlexikont, hogy ötletet meríthess a sajttálhoz! Ha pedig bort is kínálnál, olvasd el EZT a cikket is!
Kipróbáltad? Hozzászólnál?
Oszd meg velünk véleményed, vagy saját recepted Facebook oldalunkon!
Instán is megéri követni bennünket, ott extra tartalmakkal várunk! Ne feledd: #sajttalmindenjobb !
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.